Jablečný závin, nebo-li štrůdl je velice oblíbená lahůdka nejen u nás. Hodí se na svačinku, nebo ke kávě. Jablkový závin potěší každou nečekanou návštěvu, děti, nebo babičku.

Počet porcí: -Obtížnost receptu: nízkáČasová náročnost: 60 minut

Ingredience Receptu

Na těsto jablečného závinu:

  • 350 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • 1 ztužený tuk
  • 100 ml teplé vody
  • 1 prášek do pečiva

Na náplň jablkového závinu:

  • Cca 10 jablek
  • strouhanka
  • cukr
  • skořice

Postup přípravy jablečného závinu

Nejdříve si připravíme těsto na jablečný závin. Na vál si dáme hladkou mouku, na kterou nastrouháme tuk, aby se nám dobře zpracovával. Do hrnečku si rozklepneme vejce a dolejeme teplou vodou – cca 1 dcl. Nyní nalejeme na mouku a máslo na vál. Osolíme a přidáme kypřící prášek do pečiva. Na vále vytvoříme těsto na jablkový závin. Nyní připravíme náplň do štrůdlu. Nastrouháme si všechna jablka. Mohou být nastrouhána nahrubo, ale i najemno – záleží, jak máte raději. Těsto si rozválíme a posypeme strouhankou. Na ni rovnoměrně nasypeme jablka, na která ještě nasypeme skořici a pocukrujeme. Pokud jsou jablka kyselá, můžeme více. Cukernatým roztokem si na závěr potřeme všechny kraje a zavineme. Slouží to jako lepidlo. Nohavice štrůdů dáme na plech a ještě cukernatým roztokem potřeme. Dáme péct na 150 – 180° C cca 25 minut. Jablečné záviny pečeme dozlatova.

Poznámka k receptu

Vychládlý jablečný závin pocukrujeme a můžeme nakrájený podávat k čaji, nebo kávě.